Времето е най-ценния ресурс, който притежаваме и трябва да го изпо"/> Времето е най-ценния ресурс, който притежаваме и трябва да го изпо"/>

Четирите вида планери и как да изберете най-подходящия за вас

Времето е най-ценния ресурс, който притежаваме и трябва да го използваме разумно, тъй като е единственото нещо на този свят, което никога не можем да си върнем.

Първата стъпка да спрем пилеенето на времето и да го използваме максимално разумно е планирането. Процесът на планиране включва определяне на цели и създаване на програма, след анализ на необходимите ресурси. В най-добрия случай и за постигане на оптимални резултати планът е писмен.

Съществуват различни начини да планирате и организирате ежедневието си, а в тази статия ви споделям основните видовете планери, както и как да изберете най-подходящия за вас.

1. Обикновен тефтер

Това са всички бележници, които може да закупите от обикновена книжарница, местния супермаркет или получавате като коледен подарък от различни компании. Обикновено тези тефтери са годишни и имат отделна страница за всеки ден, както и някои допълнения като календари, важни телефонни номера или национални празници.

Ако сте постоянни в планирането и обичате да пишете и такъв продукт би работил за вас, аз самата години наред използвах този тип тефтери. Минусът е, че са доста еднообразни, като съдържание и вътрешен дизайн.

За кой са подходящи: За хора, които имат доста ежедневни задачи и информация, която трябва да вписват, за да не пропуснат нещо важно.

Тези тефтери са удобни за управление на графика, но не и за планиране, тъй като им липсва креативност и не носят вдъхновение.

 

2. Булет журнал

Булет журнал е персонализирана система за планиране, която ти избираш, как да структурираш. За да направите журнал са ви необходими обикновен тефтер, най-добре с празни листи или тетрадка, химикал и много въображение и креативност. Идеята е да създадете собствен планер, като спазвате някои прости правила, като избор на тема за всяка страница, конкретно описване на задачите и използване на символи, като означения за статуса на определени дейности.

Булет журналът може да бъде изключително красив и направен изцяло по ваш вкус, минусът е, че трябва да отделите не малко време и усилия в създаването му.

За кой са подходящи: За творчески личности, които имат нужда да изразяват себе си и рисуват и пишат красиво, както и за хора придирчиви към избора на планер, които не успяват да открит своя продукт.

 

3. Електронен планер

В понятието електронен планер, включвам всички приложения за организиране и планиране, които се инсталират на компютъра, таблета или телефона. Това са Evernote, Google Calendar, OneNote и други.

Софтуерните разновидности на планери са стотици и се появяват все повече, като имате избор да изберете продукт максимално отговарящ на вашето ежедневие и цели безплатно или срещу минимална такса.

Друго предимство е, че този планер е навсякъде с вас и не заема излишно място. Основният му недостатък е, че се губи магията на писането, която е ключова при планирането и поставянето на цели.

За кой са подходящи: За хората на новото поколение, които свързват писането с клавиатура и не си представят прекарването на време без телефон в ръка.

 

4. Дизайнерски планер

Дизайнерските планери, така популярни в последно време обединяват булет журнала и обикновения тефтер. Могат да бъдат дневни или седмични, като вътрешната част е съсредоточена не просто в управление на графика, а в система за постигане на цели и създаване на организация.

Различните планери предлагат и различни допълнения, като  месечни предизвикателства, график за спорт или режим на хранене, финансов планер или планер на пътуванията. Необходимо е само да определите кои са най-важните елементи за вас и да откриете точния продукт.

Вече и на българският пазар могат да се намерят няколко вида дизайнерски планери, просто потърсете вашия.

За кой е подходящ: За заети хора, които държат на интересния дизайн и качественото изпълнение, но нямат времето или уменията да водят булет журнал. Особено е полезен за хора, чиято цел е дългосрочно планиране и постигане на цели, а не просто управление на графика.

Това бяха основните видове планери и се надявам да сте намерили вашия продукт между редовете. Независимо какъв модел ще изберете, е важно да гледате на него, като на план за изпълнение на мечтите, а не място в което вписвате ежедневните си задачи.

Ще се радвам да споделите кой е идеалният планер за вас.

Разгледайте нашите планери тук -www.plannersboutique.com

 

Ако статията Ви е харесала - споделете я!

планиране, продуктивност, планер, как планирам, продуктивност, мотивация, дизайнерски планер, органайзер