Знаете ли какво е Pomodoro?

Освен домат на ита"/> Знаете ли какво е Pomodoro?

Освен домат на ита"/>

Управление на времето с техниката Pomodoro Какво е и как да я прилагаме в ежедневието си + безплатни онлайн ресурси

Знаете ли какво е Pomodoro?

Освен домат на италиански, Pomodoro е и един от най-известните методи за управление на времето. В основата на метода е фокусирано изпълнение на предварително зададени дейности в рамките на 25 минутни интервали и кратка почивка след всяка задача.

Техниката е разработена през 1980 г. от Франческо Кирило и се нарича Pomodoro заради кухненския таймер във формата на домат, който е използвал Кирило за да отчита интервалите.  Целта на Pomodoro е пълна концентрация за кратки периоди от време, което запазва ума по-свеж и творчески, тъй като фокусираната работа и честите почивки помагат за по-голяма продуктивност с по-малко натоварване.

Процесът е изключително лесен за изпълнение. За всеки проект в рамките на деня вие разпределяте времето си в малки, кратки стъпки, като предприемате кратки почивки между тях. Най-общо техниката се състои в следните шест стъпки:

 

  1. Изберете си задача

Изберете си задача, която искате да завършите. Независимо дали е по-продължителна или кратка или искате да приключите с нещо отлагано отдавна, просто е необходимо да изберете конкретна дейност, върху която да се съсредоточите.

 

  1. Настроите таймера за 25 минути

Включете таймера за 25 минутен интервал и не се разсейвайте през това време. Сложете телефона на самолетен режим и затворете всички любими страници на компютъра.

 

  1. Работете, докато чуете звъненето

До изтичането на 25 минути бъдете фокусирани само и единствено върху избраната задача. При изтичане на времето прекъснете работа.

 

  1. Отбележете напредъка

След като чуете таймера отбележете на лист напредъка, който сте постигнали. Сложете тик на дейността, ако е изцяло завършена. Ако изисква повече време се опитайте да я разделите на по-малки задачи, които да са изпълними в рамките на 25 минути или просто отбележете завършеното в този Pomodoro цикъл.

 

  1. Вземете си кратка почивка

На всеки 25 минути фокусирана работа правете 5 минутна почивка, която ще ви ободри и освежи. Почивката поддържа ума ви в кондиция и помага да свършите задачите си по-бързо, с по-малко умора и труд.

 

  1. Дълга почивка на всеки четири цикъла

След всеки четири цикъла от 25 минути в концентрирана работа правете една по-дълга почивка, между 20 и 30 минути, колкото са ви необходими. Използвайте времето за да направите нещо наистина релаксиращо – изпийте чаша чай, кафе, хапнете или медитирайте – всичко, което ви носи наслада и е награда за усилената работа.

 

Ако искате да разберете повече за Pomodoro посетете официалния сайт - https://francescocirillo.com/ . Там може да намерите книга относно метода, както и да изтеглите формуляри, в които да отбелязвате напредъка си.

Съществуват и не малко безплатни услуги, които да бъдат ваш помощник при изпълнение на техниката, като:

https://www.tomatotimers.com/

http://www.moosti.com/

https://productivitytimer.com/

https://www.marinaratimer.com/

https://pomodoro-tracker.com/

Разширение на Google - https://chrome.google.com/webstore/detail/marinara-pomodoro%C2%AE-assist/lojgmehidjdhhbmpjfamhpkpodfcodef

Опитвали ли сте Pomodoro до сега и работи ли при вас? Имате ли други техники за управление на времето?

 

Ако статията ви хареса – споделете я с приятели!

 

планиране, продуктивност, планер, как планирам, продуктивност, мотивация, дизайнерски планер, органайзер