Макар, по-често да прибягваме до филмите, когато имаме нужда от по"/> Макар, по-често да прибягваме до филмите, когато имаме нужда от по"/>

7 дневно предизвикателство за вдъхновение и мотивация с …филми

Макар, по-често да прибягваме до филмите, когато имаме нужда от почивка и разтоварване, всъщност те могат да ни дадат и ценни съвети как да запазим силата на духа и да продължим да преследваме мечтите си, въпреки всички трудности.

Имам любими филми, към които често се обръщам, когато усетя, че увереността ми намалява и се нуждая от малко позитивен пример. ЧУвдството да видиш как хората преминават през трудности, но запазват духа си на финала осъществяват мечтите си е прекласно, кара ме да се чувствам обнадеждена и спокойна, но и амбицирана.

В днешната статия ви споделям мойте любими седем филма, показващи силата на човешкия дух, смелост и оптимизъм, които ще върнат вярата ви, че нещо е невъзможно само до момента, в който не го пожелаеш силно и не започнеш да се бориш за него.

 

  1. Преследване на щастието (The Pursuit of Happiness)

Крис и Линда  са младо семейство, което се радва на обичта на малкия си син Кристофър. Наскоро те са започнали бизнес с продажба на нов модел медицински скенер, който обаче е скъп и лекарите не желаят да купуват. Всички пари на семейството са вложени в това начинание и от неговия успех зависи ежедневието им. С времето напрежението между тях ескалира и тя го напуска, като оставя детето при него.

Трудностите следват една след друга и скоро Крис е изгонен от жилището си и остава на улицата с малкия си син и няколко дребни банкноти в джоба. Двамата спят по приюти и обществени тоалетни докато на Крис не му е даден шанс да започне на пробен период в брокерска кантора. Проблемът е, че той няма никакви пари, а отговорът дали го назначават ще стане ясен след шест месеца. И все пак Крис знае, че е стигнал абсолютното дъно и пътя му вече може да е само нагоре.

 

  1. Миг на гениалност (Flash of Genius)

Филмът разказва истинската история на американския изобретател и преподавател професор Робърт Кърнс и битката му с американската автомобилна индустрия. Семейство Кърнс са традиционното за 60-те години американско семейство, живеят в Детройт, като Робърт Кърнс е преподавател в местния колеж, а съпругата му Филис учител. Двамата имат шест деца и се опитват да изживеят американската мечта. Тяхната история започва, когато в миг на гениалност, професор Кърнс изобретява автомобилните чистачки с автоматичен механизъм за задвижване. Към този момент редица автомобили компании се опитват да разработят именно това, но безуспешно.

Професор Кърнс патентова изобретението си и планира да започне масово производство, когато разбира, че то ще се произвежда от компания Форд, на която той самият го е представил. От тук започва и неговата дълга борба да докаже правата си и да получи признание. Един смел и вярващ в себе си мъж се изправя срещу корпоративните титани в битка, която никой не смята, че може да спечели. Какво печели и какво губи в борбата за справедливост, ще разберете, ако изгледате филма.

 

  1. Джой (Joy)

Джой е вдъхновен от живота и невероятната кариера на изобретателката и звезда на телешопинга Джой Мангано, обикновена жена, станала милионер и създала собствена бизнес империя.

Джой е разведена майка на две деца, която рискува всичките си спестявания, за да преследва мечтата си – да произведе и пусне на пазара нейното собствено изобретение – моп за почистване на подове. Въпреки липсата на подкрепа, пари и опит, младата жена не се спира пред никакви трудности по пътя към успеха. Джой губи пари, доверие, близките си, но продължава и точно в момента, когато нещата съвсем се объркват, получава възможността да представи изобретението си в телевизионно предаване. За съжаление това е поредното изпитание пред младата жена и след допусната грешка на водещия, Джой не продава нито един моп, но вместо да изпадне в отчаяние, тя взема нещата в свой ръце и става рекламно лице на продукта си.

От тук започва и нейната история на успеха.

 

  1. Теория на всичко (The Theory of Everything)

Филмът е базиран на мемоарите на първата съпруга на Стивън Хокинг – Джейн и представя нейният разказ за борбата срещу болестта, усилията за създаване на семейство и живота с гений, затворен в нездраво тяло.

Стивън Хокинг е млад, здрав, активен, усмихнат млад астрофизик, който заобичва „до Луната и обратно“ своя състудентка от Кеймбридж – Джейн Уайлд. На 21 години Хокинг е диагностициран с тежко заболяване, което трябва да убеди "красивия ум", отправен към безкрая на звездите, в жестоката истина – собственият му край е близо, твърде близо.  Докато тялото безконтролно губи битката с жестоката истина обаче, умът не спира да работи и отказва да не живее.

През двадесет и петте години съвместен живот Стивън и Джейн се справят почти с невъзможното, достигат до нови висини в науката и медицината и постигат повече, отколкото са си мечтали.

 

  1. Социалната мрежа (The Social Network)

Американският студент Марк Зукърбърг разработва идеята си за социална мрежа, първоначално за контакти с колегите си в Харвардския университет. Когато мрежата се разраства, Зукърбърг се превръща в най-младия милиардер за всички времена.

В началото потиснатият и чувстващ се аутсайдер 19-годишният герой иска непременно да постигне нещо наистина значимо, което да го направи център на внимание. Той хаква сървърите на няколко студентски общежития, източва дигитални снимки на студентки и създава уебпортал, в който всеки може да сравнява момичетата по тяхната външност.

Постепенно идеята му се разраства: "Искам всички да съпреживяват определени събития онлайн", казва младежът. Убеден е, че всеки ще иска да влезе в интернет, за да научи какво правят, с какво се занимават, как живеят приятелите им. Така създава сайта, който предлага всичко това.

Незабавният успех обаче поставя на изпитание отношенията му с неговия единствен приятел Едуардо Саверин. Междувременно "Фейсбук" бързо напуска границите на университетския кампус. В сюжета се намесва и някогашният съосновател на борсата за обмен на музикални файлове "Напстер" Шон Паркър.

 

  1. Хвани ме, ако можеш (Catch Me If You Can)

Сюжетът е базиран върху историята на живота на известния фалшификатора Франк Абагнейл. Франк Младши фаворизира своя баща, затънал в неприятности с Американските данъчни служби. Когато родителите му се разделят, Франк отлита за Манхатън с 25 долара, но с клетва да върне загубите на баща си и да събере семейството. Няколко години по-късно ФБР го издирва във Франция, той е арестуван, екстрадиран и осъден за измами.

Още преди деветнадесетия си рожден ден успешно открадва милиони долари, преструвайки се на самолетен пилот, доктор, адвокат и прокурор. Основното му престъпление било подправката на чекове, накрая станал толкова добър в това, че ФБР се обърнало към него, за да хваща други измамници. Различното в тази двойка от други "игри на котка и мишка" е чувството между баща и син, което обаче не променя закона.

 

  1. Вълкът от Уолстрийт (The Wolf of Wall Street)

Вълкът от Уострийт разказва историята на живота на бившия стоков брокер от Лонг Айлънд, Джордън Белфорт, който се превръща в милионер само на двадесет и шест години. Невероятна история, наситена с алчност, власт и ексцесии до степен, каквато умът отказва да възприеме - житието на младеж, който от разносвач на ледени блокове стига до заработването на стотици милиони - до деня, когато всичко рухва.

Джордан е дете на счетоводители, който се озовава в благоприятната позиция да натрупа състояние на борсата през 90-те години. Той създава фирмата си „Стратъм Оукмънт“, която дори не е базирана на „Уолстрийт“, а в предградие на Лонг Айлънд, но успява да вдъхнови хиляди жадни за успех и бързи печалби брокери.

Историята на забогатяването на Джордан Белфърт е изпълнена с противоречия, много измами и живот, който определено не е добър пример, но освен да вземем поуки, може и да получим вдъхновение от пътя, който той избира след като е осъден.  Джордан Белфърт пише книга и започва да провежда редица обучения и семинари, който отново събират стотици жадни за успех предприемачи.

 

Ако статията ви е харесала - сподете я!

 

планиране, продуктивност, планер, как планирам, продуктивност, мотивация, дизайнерски планер, органайзер