Преди време започнах да правя упражнения у дома с помощта на прил"/> Преди време започнах да правя упражнения у дома с помощта на прил"/>

30 идеи за предизвикателства за изграждане на полезни навици, които да включите в планера си

Преди време започнах да правя упражнения у дома с помощта на приложение, в което всеки ден отбелязвах, че съм изпълнила предизвикателството. Първите два месеца бях изключително стриктна в изпълнението, докато един ден през третия месец, пропуснах тренировка. Вечерта приложението алармира, че днес не съм отбелязала напредъка си и честно казано, почувствах се доста неловко. В първия момент изпитах леко колебание дали да не стана от леглото, но бързо скролнах през екрана и продължих да чета книга.

През следващите седмици все по-често пропусках да направя упражненията и всеки път приложението не пропускаше да ми напомни. Този звук страшно ме изнервяше и бързах да го изключа с все по-голяма бързина и ловкост, но ежедневното напомняне не ме мотивира да стана по-стриктна в тренировките.

Разбрах, че това не е моя начин да спортувам, в момента в който изключих звука на алармата и забравих, кога последно бях тренирала.  Докато мислех, как да се мотивирам отново, си припомних  нещо, в което вярвам, и което съм чела в доста книги за планиране и продуктивност – ако искаш нещо да се случи, запиши го и го дръж пред погледа си постоянно. Така започнах да маркирам всеки ден, в който тренирах на календара.

След около седмица непрекъснатата редица задраскани числа, толкова ми харесваше, че нямах търпение да добавя още един хикс. Виждах календара при ставането си и вече знаех, че спортът е част от предстоящия ден и веднага след тренировка бързах да маркирам постигнатия напредък. Вече не ми се налагаше да спирам алармата, защото постоянно виждах пред себе си колко съм постигнала и не исках да развалям тази поредица от постоянство.

Писането е най-силното оръжие. Когато оставим нещо върху белия лист, правим обещание към самите себе си. С тази статия искам да ви споделя тридесет идеи за изграждане на полезни навици, с които да предизвикате себе за тридесет или повече дни.

*Планерите ни съдържат раздел за 30 дневни предизвикателства, които да попълните по ваш избор. Повече информация тук - www.plannersboutique.com

 1. Пийте по осем чаши вода на ден.
 2. Четете книга преди лягане.
 3. Спортувайте.
 4. Не гледайте телевизия.
 5. Хранете се здравословно. Не яжте нищо в опаковка в продължение на месец.
 6. Закусвайте всеки ден.
 7. Спестявайте пари, дори да са два или пет лева дневно.
 8. Приготвяйте си обяд, вечеря или и двете сами.
 9. Ставайте и лягайте рано.
 10. Всеки ден записвайте поне едно нещо, за което сте благодарни.
 11. Четете нещо мотивиращо всяка сутрин, дори да е само един цитат.
 12. Добавете следобедна закуска към менюто си, като хапнете един плод или изпиете здравословно смути.
 13. Не използвайте телефона си, след като се приберете от работа. Оставете го в съседната стая и се насладете на почивката.
 14. Учете по пет нови думи на чужд език всеки ден.
 15. Правете комплименти на познати или непознати и ще се изненадате от положителните реакции.
 16. Заменете музиката на път за работа с аудио книга.
 17. Създайте си дневна рутина за красота.
 18. Изберете си вдъхновяваща мисъл и отделяйте по няколко минути дневно за да я повторите.
 19. Записвайте задачите си за деня и определяйте до три приоритета.
 20. Записвайте по три добри неща, които са се случили през деня.
 21. Започвайте деня с чаша вода с лимон.
 22. Приготвяйте дрехите си за следващия ден от вечерта.
 23. Учете нещо ново всеки ден.
 24. Заменете поне едно от дневните кафета с чай.
 25. Подреждайте около себе си. Отделете пет минути за да оправите леглото си и подредите бюрото. Така нищо няма да ви разсейва и ще бъдете по продуктивни.
 26. Внесете минимализъм в живота си. Всеки ден в продължение на месец се разделяйте с дреха или друга вещ, която не използвате отдавна.
 27. Всеки път, когато се почувствате нервни или притеснени запишете какво е провокирало това чувство.
 28. Медитирайте.
 29. Говорете с един позитивен човек дневно.
 30. Гледайте по един филм. Макар телевизията в повечето случай, да не носи особено позитиви, има редица стойностни филми, който си заслужават да им отделите време.

Както казва Луиз Хей „Отнасяйте се към промените, като към почистването на дом. Първо едно, после друго и накрая всичко блести“. Пожелавам ви вдъхновение, мотивация и постоянство.

Ако статията ви е харесала - споделете я!

планиране, продуктивност, планер, как планирам, продуктивност, мотивация, дизайнерски планер, органайзер