Вярвам, че всички ние притежаваме силата да създаваме живота и ка"/> Вярвам, че всички ние притежаваме силата да създаваме живота и ка"/>

Как планирам с Михаела Ковачева - лидер по призвание и професия

Вярвам, че всички ние притежаваме силата да създаваме живота и кариерата, за която мечтаем и които ни носят удовлетворение и смисъл.

Казвам се Михаела Ковачева. Създател съм на сайта и платформата за лидерство Leaders.bg. Работата ми, която съм възприела за моя мисия, е да вдъхновявам и да подкрепям хората да сътворяват желаните от тях промени, да създават кариера, която обичат и да са лидери в това, с което се занимават. Вярвам, че лидерството е едно от най-ценните умения, които можем да научим и да предадем на децата си. Това е умението, което ни трансформира в най-добрата версия на самите нас. Лидерството няма нищо общо с позицията, която заемаме в кариерата си, а е онова умение да бъдем автентични, верни на идеите си, на себе си, на визията си за света. И не просто да бъдем себе си, но и да поемаме рискове, да стъпваме в неизвестното и да не спираме да се движим напред. Лидерството е и умението да се грижим за другите, да поемаме отговорност, да градим, да вдъхновяваме  - то е ключът към позитивната промяна. В същото време лидерът поставя екипа си на първо място, защото знае, че силата е в ръцете на хората и заедно можем да постигнем много повече, отколкото сами.

След повече от 10 години лидерски опит и работа с хора, изграждане на успешни екипи и имплементиране на стратегии, които носят дългосрочни успехи, в рамките на няколко международни компании, стартирах самостоятелна кариера. Усетих, че е време да споделя опита, който имам и да вдъхновя много други да бъдат смели лидери и да създават кариера, на която да се посветят и която да им носи щастие. Провеждам обучения по автентично лидерство, както и кариерни консултации, които насочват клиентите, с които работя, към най-подходящата за тях кариера.

В края на август стартираме и Мастър Клас по Лидерство. Лидерът отвъд Ограниченията е мастър клас, който ще помогне на участниците да усвоят важни умения като лидери, ще работим върху разкриване на автентичността им и на нещата, които им дават предимства пред другите. Вярвам, че ще е изключително полезно събитие, в което в рамките на два дни ще трансформираме неработещи навици и практики в такива, които постигат дългосрочни успехи.

 

Колко често планирате?

Обикновено планирам в понеделник цялата си седмица напред. За мен понеделникът е най-силният ден от седмицата, защото е своеобразно ново начало и мога да дам желания тон на останалите дни. Обичам да си поставям и месечни цели. Много по-лесно ми е така да се държа отговорна за собственото си време, но и да имам цели, към които да се стремя.

Често планирам и дългосрочно. Имам визия как искам да изглежда живота ми след 5 и дори след 10 години. В началото на всяка година си поставям цели и идеи какво искам да ми се случи.

 

Как планирате?

С помощта на вашия прекрасен планер. С него е удоволствие да се планира, заради красивия му дизайн и малките детайли, които много ме радват.

Отделно си водя дневници и винаги имам в себе си или планера, или тетрадка, в която записвам идеите си, защото много често те ме спохождат на път. За мен планирането е процес на създаване, но е изключително важно след като планираме, да предприемем действие, за можем да осъществим набелязаните цели.

Огромна част от времето си посвещавам не просто да планирам, но и да съм в изключително добра форма - физически, умствено и духовно. Поддържам креативността си с медитация, физически активности и с разговори с вдъхновяващи хора. Обожавам да пътувам и да се наслаждавам на живота, да посещавам нови места. Чета изключително много, не само за да трупам знания, но и да мога да планирам проектите си по-добре и да бъда максимално полезна.

 

Имате ли свой начини за спестяване на време?

Ако някой ви каже, че няма време, не му вярвайте. Това означава, че не е планирал достатъчно добре важните за него неща. Всички разполагаме с абсолютно еднакъв ресурс, въпросът е как го използваме.

Аз пестя време, като съм наясно с приоритетите си и съм изключително внимателна в какво го инвестирам. Също така знам, че не мога да свърша всичко сама и когато имам нужда от помощ, не се колебая да я поискам. Много често чета книги, докато чакам за срещи с клиенти или пътувам. Друг начин на пестене на време е минимизиране на разсейващите фактори като телевизията например.

Точността е много важна за мен - точността в отношенията и в това да бъда на време за срещите си. Ценя времето - моето и на другите, защото то е най-ценният актив, с който разполагаме.

 

Любима фраза?

Не се отказвам, докато не видя мечтите си реализирани.

планиране, продуктивност, планер, как планирам, продуктивност, мотивация, дизайнерски планер, органайзер