По отношение на планирането и продуктивността силно вярвам в две "/> По отношение на планирането и продуктивността силно вярвам в две "/>

Дневна рутина – защо е толкова важна и как да я създадем в 5 лесни стъпки

По отношение на планирането и продуктивността силно вярвам в две неща, денят се познава по утрото и целите се постигат стъпка по стъпка. Ако сутринта ми започне мързеливо, спя до късно или отложа важните неща за по-късно, обикновено така завършва и денят. Същият ефект се получава и когато започна много неща едновременно без никаква мисъл за степен на важност и приоритет, тогава около обяд вече съм изнервена и затрупана в половинчато завършени задачи.

 

Защо рутината е толкова важна?

С времето установих, че създаването на дневна рутина ме прави не само по-организирана и по-щастлива, но и повишава продуктивността. Разбира се, всеки ден е различен и е невъзможно всяка една сутрин да се събуждаме с усмивка и огромно желание за спорт и работа, но има малки хитринки, които могат да ни помогнат да подобрим настроението си.

Дневната рутина е важна за работещите в офис, тъй като помага да намалите закъсненията, да изпълнявате задачите си в срок и да усвоите полезни навици, но е още по-важна за работещите от вкъщи и хората със свободни професии, тъй като спасява от това да се загубите някъде между работното бюро, чашата с кафе и любимия сериал.

 

Как да я изградим?

Отговорът е прост – с постоянство и стъпка по стъпка. Не се опитвайте да промените целия си живот от днес за утре. Ако обикновено ставате в 10, то не вземайте решение от утре или понеделник да го правите в 6. Започнете с 15 минути и постепенно ще постигнете желаното. Същото е и с храненето, ако сте свикнали да закусвате обилно, то малко овесени ядки с мляко ще ви заситят точно за половин час и в крайна сметка до обяд ще сте изяли повече храна и от обикновено.

Представям ви моите 5 стъпки за изграждане на дневна рутина, като препоръчвам да ги въведете в ежедневието си постепенно.

 

  1. Ранно ставане

Този съвет изскача от всяка статия, блог, книга или подкаст, но колкото и банално да звучи е ефективен. Единствената тайна е да знаете защо трябва да станете рано. Ако наистина не знаете какво да правите с времето си или просто се загубите в определен период, ранното ставане е безсмислено.

Затова, преди да решите да ставате рано отговорете на въпроса „Защо“ и го запишете някъде. Какво искате да постигнете? След като вече знаете основната си цел, всяка вечер преди лягане запишете задачите, които ви предстоят за следващия ден.

 

  1. Осигурете си щастие

Помислете върху две любими неща, които ви правят щастливи, подобряват настроението ви или просто ви карат да се събудите. Изберете едното и започнете да го правите всяка сутрин след ставане и преди да започнете да работите. Това е допълнителен стимул за да не отлагате алармата. Моето сутрешно удоволствие за да изпия чаша чай, докато гледам някое любимо видео в youtube (важното е да успеете да се ограничите с едно видео).

Следващото любимо нещо оставете за следобеда, когато вече сте свършили голяма част от задачите си и това е вашата награда. Може да бъде спорт, медитация, кратка разходка за свежи цветя или просто капучино. Всичко, което ви носи радост е позволено, стига да бъде в умерени количества.

 

  1. Отбелязвайте напредъка

След като започнете сутринта със списък пълен със задачи, отбелязвайте изпълнението на всяка една от тях. Веднага щом приключите задраскайте задачата, отбележете я с тик или подчертайте с маркер, важното е напредъкът да е видим и конкретен.  Визуализацията на постигнатото повишава настроението и ви мотивира да продължите напред до приключване на списъка.

 

  1. Направете нещо за себе си

Отделете време през деня, в което да направите нещо за себе си и да научите нещо ново, независимо дали е свързано с професия, хоби или личностно развитие. Нека бъде нещо, което ви обогатява като човек и личност, но в същото време носи радост и удоволствие.

Подходящото време за тази дейност е момент, в който се чувствате особено уморени и забелязвате спад в продуктивността. Отвличането на вниманието с друга дейност ще ви събуди отново.

 

  1. Почивайте

Качествената почивка е не по-малко важна от качествената работа. Хубаво е предварително да си определите интервали, в които да прекъсвате работа  и да си почивате. Препоръчвам да не прекарвате почивката в социалните мрежи или пред телевизора, тъй като вероятността след петнадесет минути да сте още по изморени е голяма. По-добър вариант е да излезете на въздух, макар и на терасата или да направите кратка серия упражнения за ободряване.

Определете и край на работния ден, това е важно за изграждането на дневна рутина, тъй като поставя ясна граница между работата и личния живот, независимо какво и къде работите. След като настъпи края на работния ден не продължавайте със задачите, особено ако са маловажни и могат да почакат до утре.

 

Имате ли дневна рутина и каква е тя? Споделете ми Вашите трикове за продуктивност.

Ако статията Ви е харесала – споделете я с приятел.

планиране, продуктивност, планер, как планирам, продуктивност, мотивация, дизайнерски планер, органайзер