Сигурна съм, че в рамките на пет минути, след като отворите някоя о"/> Сигурна съм, че в рамките на пет минути, след като отворите някоя о"/>

Предизвикателство: Най-продуктивната седмица в 7 лесни стъпки

Сигурна съм, че в рамките на пет минути, след като отворите някоя от социалните мрежи или любимия си сайт и ще прочете цитат или статия на тема мотивация, продуктивност или управление на времето.

Всеки ден намирам нещо по темата и списъкът със задачите, не само че не свършва, но и се увеличава прогресивно, а някои от тях прехвърлям за следващата седмица за пореден път. Познато ли ви е?

Дълго време си мислех, че тайната на продуктивността е да планирам и да работя максимално бързо, вследствие на което постоянно бях затрупана с работа, а свободното ми време намаляваше с всяка изминала седмица. Всъщност дори перфектният план не е достатъчен за да бъдем ефективни. Тайната на супер продуктивността е задаването на приоритети и изграждането на добри навици*.

*Това е и причината всяка седмица в планерите ни, да започва със задаване на приоритети, както и да включа тридесет дневните предизвикателства за изграждане на полезни навици. Може да разгледате планерите ни тук - https://www.plannersboutique.com/shop

 Ако и вие се чувствате претоварени и искате да поемете въздух, без това да влияе негативно на работата ви, предизвиквам ви всеки ден от седмицата да правите по една малка крачка за супер продуктивност.

 

  1. Неделя – Ден за планиране

Направете си голяма чаша кафе или чай и седнете, с планера си или просто лист хартия и химикал. Първият етап от планирането е да запишете абсолютно всички задачи, които ви предстоят през седмицата, като ги разпределите по дни. Не пропускайте нищо, дори и привидно дребните неща, целта на тази част е да видите черно на бяла всичко, което ви очаква.

Следващият етап е да определите най-важните си задачи, които не търпят и ден отлагане и са основни в работата или личния ви живот. Ограничете се в рамките на три до максимум пет приоритета и ги запишете най-отгоре на листа, оцветете ги или просто ги разграничете по някакъв начин от всички останали задачи.

Следващата стъпка е да определите останалите задачи по важност.

След основните приоритети, отбележете следващите по-важност задачи с буквата А. Това са неща, които ако не изпълните, биха довели до сериозни последствия.

С буква Б отбележете задачите, които би трябвало да свършите, но техните последици не са от решаващ характер.

С буква В отбележете, нещата, които е добре да направите, но и да отложите или пропуснете, няма да има последствия.

Г е буквата, с която да отбележите задачите, които може да прехвърлите на друг, а тези от типа Д може и да изключите от списъка.

Смисълът на този вид планиране е да се научите да приоритизирате, което ще ви спести много време и ще ви направи по-ефективни.

 

  1. Понеделник – „Не“ на бъркотията

Отделете време в понеделник за да организирате хаоса около себе си. Нямам предвид да почистите и пренаредите всичко, което ще ви отнеме значително повече от един ден. Просто навийте алармата си за след 30 минути или 1 час, в зависимост от времето, с което разполагате и подредете работно си пространство.

Изхвърлете всички ненужни листа, бележки, брошури и други, които сте натрупали около себе си. Оставете бюрото си максимално празно, това ще прочисти и съзнанието ви, като ще създаде усещане за контрол и подреденост, които са  нужни по време на работа. Може да поставите на видно място рамка за с любим цитат, снимка или букет свежи цветя, които да ви вдъхновяват.

 

  1. Вторник – Да превърнем мечтите в цели

Във вторник направете реалистичен списък на нещата, които искате да направите. Под реалистичен имам предвид, да опишете нещата, които наистина са важни за вас и реално планирате тяхното изпълнение. Нека този списък бъде на поставените цели, с ясен план и краен срок, а не просто писмо на желанията.

Определете първата стъпка за всяка една цел и заложете срок, в който да стартирате изпълнението ѝ. Включете тези задачи в планера си, като използвате описания в точка 1 азбучен метод на планиране.

 

  1. Сряда – „Да“ на Pomodoro техниката

Ако все още не сте чували за Pomodoro, това е една от най-популярните техники за управление на времето днес.  Целта на методът е да помогне на потребителя да завършва проектите си максимално бързо, концентрирано и с по-малко усилия.

Идеята е да разделяте задачите си на по-малки дейности, които може да изпълните в рамките на 25 минути, като работите съсредоточено единствено върху настоящата дейност, след което си вземате 5 минутна почивка.  След като преминете през четири “pomodoro” дейности /100 минути работно време с 15 минути почивка/ си вземете още една почивка за 15-20 минути.

Предимствата на този техника са, че имате период, в който работите максимално концентрирано, а честите прекъсвания запазват ума ви чист.

 

  1. Четвъртък – Да изградим полезни навици

Навиците са основата на всеки един успех или провал. Какво ще пожънем, зависи само от това, какво сме засели чрез постъпките си и ежедневните рутини, които понякога считаме за незначителни.

Помислете, кои са нещата, които губят времето ви и пречат да бъдете по-добра версия на себе си и ги запишете в колона. От другата страна на колоната в същия лист напишете, нещата, които винаги сте искали да правите и не сте намирали време или мотивация.

Изберете един от лошите си навици и го заменете с добър. Всеки ден отбелязвайте във вашия планер или на календара напредъка. Казват, че 21 дни са достатъчни за да се превърне нещо в навик, но предизвикайте себе си поне за 30. Всеки месец избирайте по един вреден навик и го заменете с нов, накрая на годината ще се изненадате от човека, в който сте се превърнали.

 

  1. Петък – „Не“ e ключовата дума

Една от основните причини да се претрупваме със задачи и ангажименти е неспособността да кажем „не“. За голяма част от хората това е най-трудната дума и изпитват панически страх да я произнесат, но всъщност точно тя е ключът към личната свобода.

Научете се да казвате „да“ на себе си и от там нататък „не“ на маловажните неща ще дойде. От сега нататък, ако някой ви помоли да свършите нещо, което не желаете и нарушава собствените ви планове, смело кажете „не“.

 

  1. Събота – Глътка свеж въздух

Нека събота бъде денят за глътка свеж въздух, буквално и преносно. Отърсете се от графика, задачите и всичко останало и отделете време за себе си. Една разходка сред природата ще ви освежи и ще ви даде нови сили за предстоящата седмица.

 

Бихте ли се включили в предизвикателството и споделили резултатите си с нас?  

Ако статията ви е харесала - споделете я!

планиране, продуктивност, планер, как планирам, продуктивност, мотивация, дизайнерски планер, органайзер