В последните години планерите станаха доста популярни "/> В последните години планерите станаха доста популярни "/>

3 неща, които правите грешно в планера си

В последните години планерите станаха доста популярни и в България и голяма част от момичетата ги използват за да подредят ежедневието си.  Макар повечето модели, които се предлагат на пазара да са подредени и структурирани и максимално да улесняват попълването, забелязвам някои често срещани грешки, които могат да повлияят на успешното планиране и да ви накарат да помислите, че  планерът не е за вас.

Споделям ви топ 3 на нещата, които е вероятно да правите грешно, докато планирате.

 

       1.Използвате планера като органайзер

Най-разпространената заблуда за планерите е, че това са тефтери, в които вписвате задачите си за деня и неща, които не трябва да забравите. Ако това е целта ви може да използвате и обикновена тетрадка или мобилно приложение, не е нужно да инвестирате в планер.

Всъщност добрият планер представлява система за постигане на цели, постоянство, изграждане на полезни навици и организиране на ежедневието чрез магията на писането. Използвайте планерите си за да си залагате дългосрочни и краткосрочни цели с конкретни дейности, които трябва да изпълните и следете за напредъка във времето.

 

2. Използвате негативни утвърждения

Друг начин за бърза загуба на мотивация е да използвате негативни утвърждения, когато си поставяте цели. Например започвате хранителен режим и решавате да го включите като предизвикателство в планера си (Планерите ни имат дванадесет 30 дневни предизвикателства за изграждане на полезни навици. Вижте тук.), като записвате „Няма да вечерям след 19:00 часа“, което моментално се свързва със забрана и не носи положителни емоции, съответно ви натоварва и е по-вероятно бързо да пренебрегнете забраната.

Ако замените изречението „Няма да вечерям след 19:00 часа“ с „Ще вечерям преди 19:00 часа“ ще усетите ефекта на позитивните утвърждения. Те са много мощно средство за подмяна на негативното възприемане на живота с позитивно, което помага за постигане на целите с по-голяма лекота.

 

3. Не сте превърнали планирането в рутина

За да бъде планирането ефективен и обмислен процес е необходимо да отделяте време, в което да се съсредоточите само в тази дейност. Да отбелязвате предстоящите задачи хаотично при наличие на свободно време не е планиране и ще ви помогне единствено да не пропуснете някой краен срок или рожден ден.

Отделете половин или един час през уикенда, в който да седнете с планера си и чаша вино или чай/кафе и да начертаете основните щрихи на предстоящата седмица. Със сигурност ще има и изненади в последния момент, но важното е, че имате начертана рамка и зададени приоритети

 

А вие правите ли някоя от тези грешки, когато попълвате планера си?

Ако статията Ви е харесала – споделете я с приятел.

 

планер
планиране, продуктивност, планер, как планирам, продуктивност, мотивация, дизайнерски планер, органайзер